Főooldal
EFOP-1.8.5-17-2017-00122 – Menő menza Nagykörűben

EFOP-1.8.5-17-2017-00122 – Menő menza Nagykörűben


MENŐ MENZA NAGYKÖRŰBEN

A Nagykörűi Gyermekekért Alapítvány 20 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert egy kétéves, egészséges étkezést és életstílust népszerűsítő szemléletformáló program megvalósítására, a nagykörűi Petrovay György Katolikus Általános Iskola együttműködésével.

A kedvezményezett neve: Nagykörűi Gyermekekért Alapítvány

A projekt címe: Menő menza Nagykörűben

A szerződött támogatás összege: 20 millió Ft

A támogatás mértéke: 100%

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2020.01.01.

A projekt azonosító száma: EFOP-1.8.5-17-2017-00122

A projekt tartalmának bemutatása:

Projektünkben nagykörűi gyerekek és családtagjaik egészséges étkezést népszerűsítő, szemléletformáló programokon vehetnek részt. Projektünk elsődleges célja az egészséges táplálkozáshoz szükséges ismeretek elsajátítása, az étkeztetésben résztvevők szemléletformálása, valamint a nagykörűi Petrovay György Katolikus Általános Iskola étkeztetési körülményeinek javítása.

E célok elérése érdekében projektünkben az alábbi tevékenységeket valósítjuk megaz általános iskolában:

1. Ismeretterjesztő programok az egészséges táplálkozás jegyében:

a) a mindennapos táplálkozásiszokások felmérése kérdőíves módszerrel A felmérésbe az általános iskola tanulóit és az óvodába járó kisgyermekeket is bevonjuk.

b) a kérdőívekdietetikus/táplálkozástudományi szakember által történő kiértékelése A felmérés eredményéről a szülőket is tájékoztatjuk, valamint a dietetikus általkészített személyre szabott ajánlást is rendelkezésükre bocsájtjuk.

c)dietetikai szaktanácsadás/konzultáció valamint csoportfoglalkozás biztosítása:

Az alkalmazott dietetikus havi 1 alkalommal csoportfoglalkozást tart a bevont gyerekeknek és szüleinek és heti 1 alkalommal szaktanácsadást aszülőknek, pedagógusoknak, közétkeztetésben dolgozó kollégáknak.

d) A köznevelésben részt vevő gyermekek egészséges táplálkozássalkapcsolatos ismereteinek bővítése, egészségkultúrájuk fejlesztése dietetikus vagy táplálkozástudományi szakember szakmai irányításávalelőadások, iskolai foglalkozások keretében. Nagykörű híres gyümölcsét, a cseresznyét is megismertetjük a gyerekekkel, valamint a hozzá kapcsolódórendezvénysorozatba („Virágzástól befőzésig”) is bekapcsolódnak. Főzőszakkört vezetünk be. Egészségnapokat és sportnapokat szervezünk. Sajátreceptkönyvet készítünk.

2. Ivókút létrehozása, vagy egyéb ivóvízvételi hely (pl. ballon, szűrőberendezés) létrehozása és folyamatos biztosítása aprojekt teljes időszaka alatt.

3. Szemléletformálás az egészséges táplálkozás, életmód népszerűsítése érdekében:

a) tájékoztatónapok gyermekek és családjaik számára (pl. ételkóstolás a szülők számára) tevékenység kapcsán tájékoztató napokat szervezünk a gyerekeknek,szülőknek, ahol egészséges ételek bemutatója is vár rájuk. Rendhagyó órákat tartunk dietetikus és védőnő vezetésével. Filmvetítést szervezünk,ellátogatunk egy pékségbe (egészséges péksütemények készítésének titkait kutatjuk). Évi 2 egészségnapot szervezünk (Nagy befőzésnap,Sportnap, sportolók meghívásával). Teaházat szervezünk.

b) főzőversenyek szervezése tevékenységhez kapcsolódóan gyermek szakácsfőzőversenyt, osztályok közötti főzőversenyt és anya-lánya főzőversenyt szervezünk az egészségnapok és a szakkör keretei között is.

c) azegészséges táplálkozást népszerűsítő fórumok, programok szervezése közismert személyiségek segítségével tevékenység keretein belül számosprogramot tervezünk (pl. SlowFood előadást a mozgalom helyi vezetőjével, helyi kötődő termények, termékek, élelmiszerek, ételek, közismertszemélyiségekkel közös főzés, „kólatemetés”, előadást, rajzpályázatot, kóstoló játékokat, „hogyan készül” előadássorozatot szervezünk)

d) az egészséges táplálkozáshoz kapcsolódó, azt ösztönző – akár dekorációs – eszközök használata, valamint az ételek tápanyagtartalmával kapcsolatos

információk megjelenítése (pl. plakátok, poszterek).

4. Közvetlenül az iskolaiétkezéshez szükséges eszközfejlesztés az egészséges táplálkozás, illetve az étkezési kultúra fejlesztése érdekében:

a) az étkezéshez szükségesedények beszerzése

b) azétkezéshez kapcsolódó bútorzat, vagy eszközök fejlesztése az étkezőkben

c) Tankert (iskolai fűszerkert) létrehozása,és/vagy a projekt megvalósítás teljes időtartama alatt fenntartása és gondozása. A tankertben szeretnénk magokat ültetni, palántázni.

További tevékenységek:

1. Tankonyha létrehozása és berendezése (az ahhoz szükséges eszközök ésberendezések beszerzése) A tevékenységhez kapcsolódóan egy jól felszerelt tankonyhát szeretnénk létrehozni a fent leírt célokhoz kapcsolódva.

2.Gyümölcskínáló és/vagy salátabár szolgáltatás biztosítása: Gyümölcskínálót, vitaminszigetet tervezünk létrehozni.