Főooldal
Népmesemondó verseny

Népmesemondó verseny


Szeptember 30-a Benedek Elek születésnapja.  Ekkor ünnepeljük a magyar népmese napját.
A cél a népmesék fennmaradásának biztosítása, a mesékben élő bölcsesség továbbadása. A mesét szerető gyerekek és felnőttek ezen a napon megkülönböztetett tisztelettel és figyelemmel fordulnak a magyar népmesék felé.

Ezen a napon a Petrovay György Katolikus Általános Iskola  jó néhány tanulója (kicsik és nagyok egyaránt) a községi könyvtár vendége volt. A magyar népmese napja alkalmából megrendezett mesemondó versenyen vettek részt diákjaink a kőteleki Szent Gellért Katolikus Általános Iskola tanulóival együtt.
Megtapasztalhattuk, milyen élmény, ha nem olvassuk, hanem hallgatjuk a mesét.

Miért fontos, hogy gyermekeink mesét mondjanak?
A hagyományok felelevenítésén túl jótékony hatása van a gyermekek  személyiségének fejlesztésében, a szókincsbővítésben, a beszédkészség javításában, nemzeti értékeink közvetítésében. Megtanulhatnak a mesékből különbséget tenni a jó és a leküzdhető rossz között, megismerhetik a felnőtté válás próbatételeit.

„Őseinktől kincsekkel teli tarisznyát kaptunk örökségbe, de mintha egyre gyakrabban tétlenül néznénk ennek háttérbe szorulását, elfelejtését. Vegyük birtokba, ismerjük meg, fényesítsük újra és adjuk tovább az eleinktől kapott élethosszig érvényes, értékes, unokáink számára is feltétlenül megőrzendő mesebeli kincseket.” (Magyar Olvasástársaság)