Főooldal
Október 6. emlékezete az iskolában

Október 6. emlékezete az iskolában


Minden évben van október 6. amióta naptár létezik, számunkra mégis más ez a nap, mint a többi nemzet számára.

Egy esős nap volt 1849. október 6, amikor Aradon felhők sírtak és minden magyar ember, akinek fontos volt a haza, könnyeket hullajtott.13 bátor ember Aradon, egy pedig Pesten adta életét a magyar emberek szabadságáért, a haza szeretetéért.

Iskolánkban a 6. évfolyam készült ünnepi műsorral, az osztályfőnökük, Valuska Judit tanárnő irányításával. A helyszín ezúttal az iskola udvara volt.

A megemlékezés kezdetén Nagyné Baráth Ágnes intézményvezető köszöntötte a jelenlévő diákokat, hiszen a járvány helyzet miatt nem lehetett jelen senki a községből. Emlékeztetett minket, hogy gyásznap ez, amely örökre bevésődött minden magyar szívébe.

A tanulóink felidézték a dicső márciusi napokat, a szabadságharc diadalmas pillanatait és a fegyverletétel drámai pillanatait.

Felolvasták a hősök neveit és főhajtással és jelképes gyertyagyújtással tisztelegtek a vértanúk emléke előtt.

Jelképeikkel, szavaikkal és mozdulataikkal tették meghitté és az ünnephez méltóvá ezt a fél órát, amely megállásra hívott minket, hogy felfedezhessük az ősök erejét és példáját. A műsor befejezéseként, koszorút helyeztek el a diákok a kopjafáinknál, amelyek a magyar történelem hőseire emlékeztetik a tanuló ifjúságot.

 

 


Skip to content