Főooldal
Diákigazolvány-igénylés lépésről lépésre

Diákigazolvány-igénylés lépésről lépésre1. lépés:
Ha diákigazolványt szeretnétek igényelni, akkor első utatoknak az okmányirodában/kormányablakban visz majd, ahol a NEK adatlapotok igénylését kezdeményezik.

Az ügyintézéshez szükséges:
a, Amennyiben a gyermek rendelkezik személyazonosító igazolvánnyal vagy útlevéllel:
– a gyermek személyazonosító igazolványa/útlevele
– a gyermek lakcímkártyája
– a gyermek és egy törvényes képviselő jelenléte (személyi igazolványa, lakcímkártyája)

b, Amennyiben a gyermek nem rendelkezik személyazonosító igazolvánnyal vagy útlevéllel:
– a gyermek születési anyakönyvi kivonata
– a gyermek lakcímkártyája
– a gyermek és mindkét törvényes képviselő jelenléte (személyi igazolvány és lakcímkártya) a gyermek részére történő személyazonosító igazolvány kiállításához (a személyazonosító igazolvány előfeltétele a diákigazolvány készítésének)

Ami még fontos: nem kell fényképet vinni magatokkal, a képet ott készítik el helyben.

A NEK adatlapon szereplő NEK azonosító/kód egy 16 karakter hosszúságú azonosító kód, ez a későbbiekben még fontos szerepet fog játszani.

2. lépés:
A diákigazolvány igénylést minden esetben az oktatási intézményben tudjátok kezdeményezni, az iskola titkárságán, ahol az okmányirodában kapott NEK adatlapot le kell adni.

3. lépés:
Várni, hogy megérkezzen. Általában a diákigazolványokat 30-60 nap alatt kiküldik az iskola postai címére, de ha nem érkezik meg, akkor az intézményi ügyintéző a diákigazolvány elkészültéig egy Igazolást (ún. “ideiglenes diákigazolványt”) állíthat ki nektek, amellyel a diákigazolványhoz kapcsolódó, állam által garantált kedvezmények igénybe vehetők.


Skip to content